czwartek, 10 października 2013

Złote rogaliki

Dzisiaj uczyliśmy się piec pyszne rogaliki:)
Z dżemem, czekoladą i orzechami.
podajemy przepis na około 30 rogalików:

1 kg mąki
50 g drożdży
100 g cukru
80 g masła
1/2 litra mleka
3 jajka

1 jajko do smarowania
1 łyżeczka soli

Drożdże wymieszać z 1/2 szklanki  mleka, 1 szklanką mąki i 1 łyżką cukru.  Odstawić na kilka minut.
Jajka ubić z cukrem,  dodać sól i zmieszać ze wcześniej zrobionym rozczynem. Wsypać resztę mąki i wyrobić ciasto - dolewając mleko.

Do ciasta dodać roztopione masło. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrastania. 
Następnie ciasto dzielić na porcje i robić z nich rogaliki.
















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wystawa

Wczoraj po bardzo długiej przerwie mieliśmy przyjemność odwiedzić Dom Oświatowy Biblioteki Śląskiej. Pani Ewa Kokot oprowadziła Nas po wysta...